Tipy pre podnikateľov: Využite AI pre svoj business

Viete, ako vám AI pomôže vo vašom podnikaní? Ponúkame pár konkrétnych tipov.

16.10.2024

Umelá inteligencia dnes hýbe prakticky každým odvetvím. Pre firmy môže priniesť úplne nové zdroje príjmov, alebo aspoň výrazne ušetriť náklady a čas konkrétnym zamestnancom.

 

Pokiaľ ešte nič z možností AI nevyužívate, je najvyšší čas začať. Tu je prehľad niekoľkých konkrétnych nástrojov a ich využitia aj pre váš biznis. 

 

ChatGPT pre texty na web a e-shop

 

Zrejme najznámejší model tzv. generatívnej umelej inteligencie. Teda takej, ktorá vytvára obsah, v tomto prípade najmä text. ChatGPT dokáže odpovedať na otázky (podobne) ako živá osoba, má však na dosah informácie z celého internetu. 

 

Vo firme môžete ChatGPT použiť napríklad na generovanie produktových textov a popisov jednotlivých tovarov na váš e-shop alebo web. 

 

Samozrejme, AI určite nepozná váš produkt lepšie, ako vy sami. Pri textoch však vďaka nej nebudete vychádzať z čistého hárku papiera a text vám zrejme bude stačiť upraviť. Koniec-koncov, to by ste pravdepodobne museli robiť aj po brigádnikovi alebo externom copywriterovi. 

Copilot, Gemini, Grok

Vlastných konkurentov ChatGPT majú aj iné spoločnosti. Copilot od Microsoftu mal až donedávna výhodu, už od začiatku prehliadať internet aj v bezplatnej verzii. Jeho odpovede tak boli aktuálnejšie než v prípade ChatGPT. S verziou 4.0 sa však tento rozdiel dorovnal.

Copilot ale k svojim odpovediam automaticky uvádza aj zdroje, z ktorých čerpal, čo môže byť dôležité pre poskytnutie kontextu a kontrolu vašich textov.

 

Rýchlo sa zlepšuje aj Google a jeho Gemini, ktoré už dnes nájdete v niektorých Androidoch. Grok je zas AI vyvíjaná Elonom Muskom a jeho Twitterom. 

 

V praxi sa oplatí skúsiť každú z nich a overiť si tak, ktorá AI najlepšie zodpovedá vašim potrebám.

Midjourney pre generovanie obrázkov

Zákazník vníma najmä očami a preto môžete mať akokoľvek kvalitný text, pokiaľ bude strohý, bez obrázkov, nikdy nezaujme tak ako pestrý a farebný vizuál. Obrázky však určite nekradnite z internetu.

Na väčšinu z nich sa vzťahujú autorské práva a pokiaľ ich vlastník preukáže, že ste jeho obrázky použili na generovanie zisku, okrem zlého renomé vás to môže stáť aj nemalé peniaze na kompenzáciách.

 

Dnes si však môžete fotografie a grafiku vytvoriť s pomocou AI. Etalónom v tejto oblasti je služba Midjourney, ktorá len nedávno prešla príjemnou zmenou – na vytváranie grafiky už nemusíte zadávať zložité prompty a párovať svoj Discord účet. Teraz jednoducho napíšete, čo by ste potrebovali.

Nevýhodou je však nutnosť predplatného od 8 dolárov mesačne – na druhej strane, ide o poplatok, ktorý môžete umiestniť na stranu nákladov do účtovníctva… 

 

Na Midjourney sa však rýchlo doťahujú aj vyššie spomínané, pôvodne textové modely. ChatGPT v poslednej verzii 4.0 už dokáže obrázky generovať tiež, keďže pracuje s platformou Dall-E. Podobne funguje aj Gemini, ktoré navyše obvykle vytvára oveľa uveriteľnejšie a realistickejšie obrázky.

AI z vás spraví grafika v Canve či Photoshope

Jedna vec je generovanie obrázkov, tá druhá ich implementácia do výsledných bannerov či tlačenej reklamy aj s vašim logom a názvom firmy.

Kým kedysi to zvládol iba človek s dobrým tréningom a grafickými schopnosťami, AI dnes dokáže lajkovi pomôcť aj v nástrojoch ako je Adobe Photoshop či používateľsky prívetivejšia Canva.

Typickým príkladom je potreba vyretušovať neželané objekty z vašej fotografie, napríklad iné osoby alebo predmety, ktoré ste pri fotení nemohli odniesť preč. Photoshop taktiež očaril funkciou generative fill, kedy vám z malý obrázok zväčšiť a “domyslieť” si to, čo na výreze chýba.

 

Potrebujete niečo jednoduchšie? Každý e-shop určite využije stránku remove.bg ktorá dokáže vyrezať akýkoľvek objekt a vymazať jeho pozadie. Získate tak priehľadné PNG, čo by za starých časov znamenalo profesionálny ateliér s bielym pozadím.

K prístupu k najpokročilejšej AI vám stačí prístup na internet

Aby ste mohli modernú AI využívať naplno, potrebujete rýchle pripojenie na internet. Business Internet od SWANu vám okrem toho prinesie aj maximálne zabezpečenie vašej firemnej Wi-Fi siete a najmä plnohodnotnú podporu riešenia problémov 24/7, vďaka čomu budete chránení pred prípadnými výpadkami a problémami.

Samozrejmosťou je tiež VPN pripojenie, vďaka ktorému sa môžu zamestnanci pripájať odkiaľkoľvek, no firemné údaje zostanú celý čas maximálne bezpečné. 

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.