Tipy pre podnikateľov: Ako neprepadnúť workoholizmu?

Workoholizmus je moderný fenomén, ktorý môže mať negatívny dopad na vaše zdravie. Toto sú naše tipy, ako ho udržať pod kontrolou.

12.07.2024

Každý podnikateľ vie, že tvrdá práca dokáže pomôcť jeho biznisu a zvýšiť príjmy. Snaha dokázať čoraz viac sa vám však môže vymknúť spod kontroly a ovplyvniť vaše rodinné vzťahy, psychickú pohodu a dokonca aj zdravie. 

Pamätajte, že tvrdá práca je niečo, na čo môžete byť hrdí, workoholizmus je však skutočná závislosť – chorobná túžba po čoraz väčšom objeme peňazí či sociálnom statuse, ktorá vám škodí a negatívne ovplyvňuje život. 

Ak strávite dlhé hodiny za počítačom, nezdravé pracovné návyky sa nevyhnutne prejavia na bolestiach chrbta alebo zlej strave. Chýbajúcu energiu budete čerpať zo sladkých nápojov, fast foodov či tyčiniek, pretože na domáce varenie nezostane čas. Neustály stres zas zvyšuje hladinu kortizolu v krvi, ktorý spôsobuje horší spánok, zvyšuje riziko cukrovky aj hladinu cholesterolu v krvi. 

Čo robiť, ak neviete prestať myslieť na prácu

Možno to nebudete chcieť počuť, no pokiaľ naozaj potrebujete pracovať 24/7, najmä v prípade, že spravujete vlastný biznis, pravdepodobne potrebujete zlepšiť svoje manažérske schopnosti

Sami by ste sa mali starať najmä o celkovú stratégiu firmy a rozvoj biznisu. Od určitej veľkosti vášho podnikania ale bude nevyhnutné každodennú agendu a činnosti, ktoré už časovo nezvládate, delegovať na zamestnancov, ktorí majú vašu plnú dôveru a skúsenosti v danej oblasti. 

Šéfovia a zakladatelia biznisu často tvrdia, že čo nespravia sami, nemá potrebnú kvalitu, alebo aspoň musia na podriadených neustále dohliadať. Nebojte sa teda používať aplikácie ako je Notion, Trello či iné, kde viete sledovať, aký má daná úloha deadline, kto je za ňu zodpovedný a akej fáze dokončenosti sa aktuálne nachádza. Ušetríte si tak čas potrebný na volania, písanie e-mailov s otázkami a zbytočné ranné porady. 

Majte jasne nastavený kalendár

V tomto prípade však nehovoríme len o prehľade toho, ktorý míting vás kedy čaká. Jasne by ste mali mať nastavené aj vaše pracovné hodiny. Väčšina z nás pracuje od 9-tej do 17:00, preto je veľmi pravdepodobné, že vaše nočné správy a pokyny až do ďalšieho rána aj tak nikto nevyrieši. 

Večer je čas na rodinu, prípadne fitko, šport, relax a stretnutia s priateľmi, ktorí vás dobijú novou energiou.  

Čas si ušetríte aj efektívnejšou komunikáciu a jednoduchším hľadaním kľúčových informácií. Namiesto e-mailov preto skúste firmu nastaviť na komunikáciu cez Microsoft Teams alebo Slack, kde môžete pre každý projekt či tím vytvoriť vlastný kanál aj so všetkými kľúčovými dokumentami. 

Ak ste naozaj vyťažený šéf, možno budete potrebovať do svojho kalendára vtesnať aj chvíle s rodinou či mimopracovné aktivity. Zaujímavý koncept skúša nová aplikácia Motion.Tá sľubuje, že vám do 24 hodín automaticky naplánuje všetky tasky – biznis aj zábavu. Zabráni tak prokrastinácii a zabezpečí, aby vám zostal čas aj na posilňovňu či poriadny obed – tak, že ich budeme mať v kalendári ako fixné udalosti a zvyšný program vystavia okolo nich. 

Pripravte telo aj myseľ, aby ste mohli podať plný pracovný výkon

Aby ste zvládli všetky pracovné povinnosti a ešte vám zostal čas aj pre seba či pre rodinu, budete musieť pracovať efektívnejšie a získať viac energie. To znamená mať dostatok spánku, kvalitnú stravu a relaxovať. 

Na zlepšenie spánku môžete využiť aj dáta z bežne dostupných fitness trackerov či hodiniek. Populárne sú Apple Watch či lacnejšie fitness náramky, prestene Oura Ring či Ultrahuman alebo posledný hit medzi profesionálnymi športovcami Whoop. 

Pri strave vás nebudeme trápiť kalorickými tabuľami či strážením kalórií. Experti na produktivitu však hovoria, že aby mal váš mozog dostatok paliva, mali by ste deň začať poriadnym prísunom proteínov a tukov

Tie majú oveľa nižší glykemický index a prinášajú stabilný prísun energie, ktorý vám pokojne vydrží aj poobede. Naopak, sladké raňajky či pečivo vás síce nakopnú prakticky okamžite, no už pred 11-tou budete zaručene kolegov volať na obed a túžiť po prvej prestávke v práci. 

Relaxujte a meditujte. Z čistej hlavy prídu nové nápadu

K aktívnemu odpočinku pre telo by ste mali zaradiť aj odpočinok pre myseľ. Profíci odporúčajú meditáciu aj cez aplikácie ako je Calm alebo Headspace. Riadená meditácia vôbec nie je o sedení v tureckom sede a vonných tyčinkách. Práve naopak, pri meditácii by ste nemali myslieť vôbec na nič. Bez tréningu to pravdepodobne nedokážete ani na 10 sekúnd – potom opäť príde nával stresu a myšlienkok na všetko možné. 

Výskumy ukazujú, že pravidelná meditácia môže prispieť k tvorbe nových nervových prepojení v mozgu a zlepšiť vašu pamäť. Naopak oblasti zodpovedné za stres a nervozitu sa podľa štúdií pomocou magnetickej rezonancie (MRI) zmenšujú. 

Majte prehľad vďaka internetu a online appkám

Aby ste mali vždy prehľad, čo sa vo vašej firme deje, musí byť online. Na internet ju pripojí Business Internet od SWANu. Ponúkne kvalitné a rýchle internetové pripojenie pre celú vašu firmu a vystavia LAN sieť prepájajúcu všetky zariadnenia vo firme. Prídavné služby navyše zabezpečia cloudové úložisko, videokonferencie aj zálohu dát.

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.