Tipy pre podnikateľov: Ako mentálne nevyhorieť? Rady, ako na to

Stratiť všetku motiváciu a chuť do práce, to sa dnes môže stať každému. Poradíme, ako nevyhorieť a čo robiť ak sa burn-out už blíži.

16.05.2024

Každý, kto sa pustil do podnikania, to pravdepodobne robil s vidinou väčšej slobody a možnosti lepšie si manažovať svoj čas a náplň každodennej práce. Podnikatelia však čelia úplne iným význam, často dokonca ešte väčšiemu stresu a najmä pri rozbiehaní svojho biznisu pracujú takmer 24 hodín denne. 

S mentálnym zdravím je to podobné ako s fyzickou silou – nemusíte síce chodiť do posilňovne, no optimálny work-life balance vyžaduje plánovanie, tréning a zodpovednosť. 

Jasne oddeľte čas na prácu a čas na rodinu

Výhoda, kedy si každý deň nemusíte “pípať” príchody a odchody v klasickom zamestnaní od deviatej do piatej, sa môže rýchlo zvrtnúť. Ak si nedáte pozor, za počítačom či papiermi ľahko strávite aj viac než bežných 8 hodín.

Preto sa snažte svoj čas manažovať a na povinnosti si v kalendári vyhraďte vopred určený blok. Ak môžete a vyhovuje vám to, ráno pokojne strávte s deťmi chystajúcimi sa do školy alebo si zájdite do fitka. Pracujte, keď je váš mozog najvýkonnejší, no nie na úkor svojich hobby alebo rodiny.

Zaujímavá služba Motion dokonca sľubuje, že vám váš deň naplánuje s pomocou umelej inteligencie a zvýši vašu produktivitu. Avšak pozor, takýto prístup nemusí vyhovovať každému a kalendár plný udalostí môže pripomínať niečo, prečo ste vlastne odchádzali z korporátu… 

Nie ste najlepší vo všetkom, tí najlepší to však pochopia

Šéf má vraj vždy pravdu. V skutočnosti však táto poučka hovorí len o tom, že má rozhodovaciu právomoc. Tí najlepší manažéri však vedia nájsť tých najlepších ľudí, ktorí sú často lepšími predajcami, programátormi, dizajnérmi či pekármi. 

Ak sa váš biznis začne rozrastať a objem povinností presiahne určitú hranicu, mali by ste rozšíriť svoj tím – začať napríklad asistentom či asistentkou, ktorí zvládnu to, na čo nemáte čas. Odbremenenie od niektorých povinností vám dá príležitosť sústrediť sa na iné a rásť rýchlejšie, prípadne aspoň zbaviť sa zbytočného stresu. 

 

Relaxujte, majte poriadok v hlave aj na papieri

Rozmýšľať nad svojím biznisom 24/7 nie je to pravé, no na druhej strane, nové nápady môžete dostať kedykoľvek budete pozorne sledovať svet okolo seba. Myšlienky by ste preto mali mať poriadne zorganizované.

Začať môžete poznámkami synchronizovanými naprieč všetkými zariadeniami, aby ste čokoľvek mohli v rýchlosti naťukať do mobilu a potom spracovať v kancelárii za veľkým monitorom. To umožňujú Apple Notes, Evernote či One Drive. Tým, ktorí milujú starý dobrý papier, sa zas môže hodiť tablet od Remarkable. 

Ak narazíte na zaujímavý článok či video, no nemáte čas ich čítať celé, vďaka rozšíreniu a appke Pocket si ich kedykoľvek uložíte na neskôr. 

Na aktívny aj pasívny odpočinok potom môžete použiť aplikácie ako je Strava (záznam bežeckých či cyklistických tréningov) Jefit (na progres a cviky vo fitku) prípadne Headspace na meditáciu a utrieďovanie si myšlienok. 

 

Vytvorte si miesto, kde budete efektívni a nápady prídu samé

Niektorí podnikatelia makajú rukami, iní hlavou. Aj v jednom aj druhom prípade však musíte mať tú správnu kanceláriu – dobre vybavenú dielňu s dostatkom slnečného svetla a čerstvým vzduchom, prípadne poriadny “battlestation” so zdvíhacím stolom, ergonomickou klávesnicou a dvojicou monitorov. 

Ak sa vám však dobre pracuje napríklad z kaviarne či co-workingu, smelo raz do týždňa hoďte notebook do tašky a vydajte sa nasávať inšpiráciu tam, kde skutoční ľudia míňajú skutočné peniaze. 

Neustále sa vzdelávajte a vymieňajte si skúsenosti

Či už je to večerné pivko s vašimi kamarátmi z vysokej školy, každoročná párty pre obchodných partnerov alebo len výstava záhradnej techniky, určite na nej stretnete ďalších podnikateľov. Rozhovor s nimi vám rozšíri obzory a často aj otvorí nové podnikateľské príležitosti. 

Navštevujte tiež špecializované konferencie pre e-commerce, hoteliérstvo či IT-čkárov. Po sérii prednášok od tých najskúsenejších býva v programe sekcia pre networking, kde naberiete novú motiváciu a chuť sa hneď ďalší deň vrhnúť do práce. 

Nezabúdajte tiež, že aj keď podnikáte v službách, bez rýchleho pripojenia na internet, ktoré vám dá možnosť spravovať svoje sociálne siete, vyhľadávať nových dodávateľov či spravovať objednávky sa už dnes nezaobídete. Business internet od SWANu vám ponúkne kvalitné a rýchle internetové pripojenie pre celú vašu firmu. Vystavia tiež LAN sieť prepájajúcu všetky zariadnenia vo firme a prídavné služby navyše zabezpečia cloudové úložisko, videokonferencie aj zálohu dát.  

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.