Telekomunikácie hýbu svetom! Míľniky komunikačných nástrojov

Od prvej morzeovky až po dnešný svet mobilného internetu. Poznáte cestu k dnešnému internetu?

27.05.2024

Dnes už zrejme narazíme na človeka, ktorý by vo vrecku nemal mobilný telefón. Podľa starších prieskumov vlastní mobil 99 % ľudí a väčšina z nich dnes používa práve smartfón, teda zariadenie, ktoré sa dokáže pripojiť na internet a samotné volania či SMS zďaleka nie sú to, na čo ich využívame najviac. 

Pred mobilom však svet telekomunikácií hneď niekoľko veľkých míľnikov, ktoré navždy zmenili svet. 

“.-   ....   ---   .---” - vynález telegrafu v roku 1837

Kým pred rokom 1837 vedelo ľudstvo komunikovať len osobne alebo listami, ktoré museli zdĺhavo putovať od odosielateľovi k prijímateľovi a potom s odpoveďou znova naspäť. Vynález Samuela Morseho všetko zmenil.

Najprv cez drôty a neskôr aj bezdrôtovo ho napadlo prenášať krátke alebo dlhé signály, ktoré by spoľahlivo prišli až na druhú stranu prostredníctvom telegrafu.  

S tým súvisí aj vytvorenie tzv. Morseovej abecedy, ktorá dokáže zakódovať prakticky akýkoľvek text. Ak ho ovláda aj osoba na druhej strane, signál dokáže bezproblémovo dekódovať a správe porozumieť. Niekedy nebolo treba ani to. Signál “S-O-S” určite poznáte aj vy. 

Ľudský hlas nás posunul ešte ďalej (1876)

 

O takmer 40 rokov neskôr sa ľudstvo dostalo ešte ďalej. Alexander Graham Bell si totiž patentoval telefón, ktorý dokázal cez rovnaké káble prenášať aj hlas, teda reálnu komunikáciu. “Kódovači” z morzeovky do ľudskej reči tak prišli o prácu a komunikácia sa stala dostupnou aj pre úplne bežných ľudí bez špeciálneho tréningu.

Prechod od telegrafu k telefónu by sa tak dal prirovnať od prechodu z SMS-iek k telefonátom… hoci je paradoxné, že dnes sa svet presúva skôr opačne a namiesto hovorov radšej ťukáme do klávesnice. 

Rádio, aké si naladíš aj v aute

V roku 1896 Guglielmo Marconi uskutočnil prvý rádiový prenos signálu na niekoľko kilometrov. Dá sa to predstaviť tak, že odstrihol telefónne káble a namiesto telefónu spojazdnil prvú vysielačku. 

Nikola Tesla sa problematiku rádiových vĺn pozrel trochu inak a len rok po Macronim si patentoval základné súčiastky pre rádiový vysielač a prijímač. Aj vďaka nim dnes poznáme tradičné rádiové, a koniec-koncov aj televízne stanice, ktoré vďaka silným vysielačom šíria signál do malých prijímačov v našej obývačke – rádií alebo televízorov. 

Zmenšovanie, aby mohlo prísť zväčšovanie

Rádiá aj prvé televízory, ktoré sa začali objavovať po roku 1927 využívali tzv. elektrónky, teda vákuové trubice riadiace tok elektrónov (teda elektrického prúdu) tak, ako bolo potrebné na správny chod celého zariadenia.

V roku 1947 však svet elektroniky zmenili John Bardeen, Walter Brattain a William Shockley, keď predstavili prvý tranzistor.

Ten spôsobil doslova revolúciu a odštartoval masívne zmenšovanie všetkej elektroniky. Určite môžeme tvrdiť, že všetky mobily, notebooky a každá iná bežne prenosná elektronika je tu najmä vďaka nim. Zmenšovalo sa, až pokým neprišiel internet a na displejoch sme nezatúžili sledovať všetky fotky a videá.

 

Mobily, najprv len s hlasom, potom aj s dátami

Skutočný prevrat však prišiel až s odstrihnutím káblov. Prvý mobil sa podarilo vyvinúť firme Motorola v roku 1973. Išlo o mobil, respektíve prenosný telefón DynaTAC.

V roku 1991 sa potom do Európy dostala mobilná sieť, ktorá okrem hlasu dokázala prenášať aj dáta, hoci veľmi pomalá. Prišli však ďalšie revolúcie a postupné zrýchľovanie mobilných dát s 3G, 4G a dnes 5G sieťami. 

Mať internet vo vrecku je príjemné. Svet však poháňa biznis

Rýchly internet vo vrecku dnes používame na vyhľadávanie informácií aj komunikáciu so svetom. Vaša firma však potrebuje niečo viac. Business Internet of SWANu vám okrem internetového pripojenia na mieru presne pre vašu firmu prinesie aj maximálne zabezpečenie firemnej Wi-Fi siete a najmä plnohodnotnú podporu riešenia problémov 24/7, vďaka čomu budete chránení pred prípadnými výpadkami a problémami. 

Samozrejmosťou je tiež VPN pripojenie, vďaka ktorému sa môžu zamestnanci pripájať odkiaľkoľvek, no firemné údaje zostanú celý čas maximálne bezpečné.  

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.